lauantai 14. marraskuuta 2015

Remppahommia: sauna

Asikaine on jo muutamaan kertaan huomannut Avotakan stalkkailleen itseään. Mutta nytpäs on meidänkin ratkaisut päässeet samaan aviisiin! Nimittäin marraskuun numeron sivulla 24 esitellään vanhaan kerrostaloasuntoon tehtyä remonttia ja teettäjän pitkäaikaista, nyt toteutunutta haavetta, betonipintoja, jotka "on tehty edullisella ulkorappauslaastilla ja viimeistelty saunasuojalla".


Itse asiassa kunnia kuuluu kyllä puoliksi taas timpurille, jonka näpeissä kakkoskakkosesta ja saunasuojasta syntyy vaikka kristallikruunu, näin uskon. Mutta ihan itse kyllä olimme ideoinnin alusta asti sitä mieltä, että kellarissa pintojen on oltava betonia. Jos nimittäin vuonna 1925 valmistuneeseen hirsitalossa olisi alunperin ollut pesutilat sisällä, ne eivät olisi olleet marokkolaishenkinen koti-spa, vaan betonia. Luksusversiossakin olisi ollut korkeintaan valkoisella laatalla päällystetyt ja mustalla kapealla boordilla koristetut seinät ja kuusikulmaisilla valkoisilla laatoilla peitetty lattia. Niin hienolla alueella täällä ei kuitenkaan nyt olla.

Koko kellarissa siis on betonia lattiassa ja sementtirappaus seinän kevytsoraharkkoja peittämässä. Lattian olisi voinut valaa myös toiveiden mukaan jo valmiiksi värjätystä betonista, mutta oikean värin valitsemisprosessi olisi viivästyttänyt aikataulua. Jos haluamme väriä elämään, maalaamme lattian Betoluxilla. Toki se kannattaisi tällä välin suojata vaikka sillä saunasuojalla, niin ettei pöly ja lika jumittuisi betoniin.

Seinän maalatussa sementissä saunasuoja on siitä ihana tuon suojausfunktionsa lisäksi, että se jättää pinnan vähän kiiltäväksi. Useampi meillä käynyt tuttu on käynyt ihaillen hipelöimässä harjalla pystyvedoin kuvioitua ja saunasuojalla viimeisteltyä seinää.

Itse sauna taas on mallia mummusauna (katsotaas vaan, kuinka pian Avotakka hoksaa!), edelleen vanhan talon hengessä ja kosteiden tilojen minimointi- ja muun tilan maksimointitarkoituksessa. Kellarissa on nyt erillisen pesu- ja löylyhuoneen sijaan vain yksi neljäneliöinen pesutila, jossa mahtuu hyvin myös pluttaamaan vauva-ammeessa tai istuskelemaan jalat kylvyssä hetivalmiin kiukaan ja lattialämmityksen (no niitä ei olisi 90 vuotta sitten ollut) pitäessä maanalaista tilaa vähän lämpimämpänä.

Puuosat, siis katto, lauteet ja tuuletusräppänän kansi, on tervaleppää.


Salamavalokuvat nyt ei kerta kaikkiaan tee tilalle kunniaa yhtään enempää kuin kelmeä kevätaurinko suomalaiselle talvi-iholle, mutta idea välittynee.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti