maanantai 2. maaliskuuta 2015

Näin teet hankintoja fiksusti

Kun on kyse hankinnoista, joiden arvo lasketaan tuhansissa euroissa, on järkevää tehdä päätös rauhallisesti ja harkiten, eri vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia punniten. Erityisesti lainarahalla tehtävät ostokset, joiden omistus siis siirtyy itselle vasta kauan sen jälkeen, kun itse ostos on jo mahdollisesti menettänyt uutuudenviehätyksensä, on hyvä kilpailuttaa. Toisin sanoen on hyvä ottaa selvää, mitä vastaava tuote maksaa muutamassa eri liikkeessä, ja millä ehdoin. Julkisen sektorin kilpailutusohjeet sisältävät yleensä sanaparin kokonaisedullisin ratkaisu, mikä ei sisällä pelkästään rahallista edullisuutta, vaan hankinnan kaikkien eri ominaisuuksien ja osuuksien vaikutuksia kokonaisuuteen.

Kokonaisedullisuuden arvioinnin vaikeudesta esimerkkinä voidaan mainita esimerkiksi tomaattien hankinta Suomessa tammikuussa: ostaako kotimainen kasvihuonetomaatti, jonka kasvattamiseen on käytetty paljon energiaa eikä maku vastaa etelän auringossa kypsynyttä lajitoveriaan, kaukaa etelästä paljon energiaa käyttäen kuljetettu, kenties paremman makuinen tomaatti, vai jättää sittenkin ostamatta tomaatti ja kokata herkullisia kotimaisia juureksia?

Muita käytännön esimerkkejä:

Auto
Mennään ihan vaan koeajamaan se hei. Kun ei me oikeesti tarvita uutta autoa. Mut tää on kyl tosi hieno. Kuuntele!

Ostettiin sit auto. 

Talo
Tätä me ei kyl ainakaan osteta, kato ny miten pieni pihaki täs on. Mut hei, tääl on tämmönen. Ja tämmönenkin! Ja on tää niin tosi hyvän mallinenkin. Hei tää me otetaan, tää on meiän!

Olohuoneen seinämaali (pienostos)
Kokeillaanko semmosta meren väristä? Tiiäks, semmosta oikein turkoosia! Niin ja jos se ei oo hyvä niin senhän voi sit maalata piiloon.

Se on muuten hyvä. Antaa olla!

Nojatuoli
Me: Mennääs huvikseen koeistumaan munatuoli. Joo! Juu ei tää ei oo hyvä, kato hartiat kolahtaa tähän. Onneks ei nyt sit tarvi ostaa ylikallista nojatuolia, varsinkin kun ne pari entistäkään tuolia ei oo oikein löytäny paikkaansa.
Myyjä: Voinko auttaa?
Me: No me tultiin testaamaan tätä mut tää on kyl ihan huono, liian matala selkä ja kaikkee.
Myyjä: Tulkaapas tänne, koittakaapas tätä. Tää on kans tämmönen tanskalainen.
Me: Ei mut täähän o hiano! Vau! Kokeile! Onpa hyvä!
Myyjä: Täällä olis näitä päällisvaihtoehtoja...

Mut oli kyl hyvä ostos!

Kuka on lääppiny tätä pienillä rasvasilla sormilla?!

Keittiö
Kysytään muutamasta eri paikasta tarjousta, katotaan sitten kaikessa rauhassa et mikä otetaan. --- Mieti: jos meil ois keittiö asennettuna, niin kyl me pystyttäis siellä asumaan vaiks remontti ois kesken. Joo-o, niin pystyttäiskin! --- Se ei ehdi piirtää sitä ennen lomaansa, menee pari viikkoa. Mistä kysytään seuraavaks? No mitä niitä ny on... Puustelli! Käydään siellä. --- Nää on kivat, ja nää. Ai jos halutaan asennus ennen kesää niin täytyy tilata nyt? No joo me otetaan tää. Ei tarvi sitten ravata ympäriinsä. Sitä paitsi se on satakuntalainen firma. Joo otetaan tää.

Toisaalta intuitiota ja hyvää fiilistä vähätellään yleisesti pätevänä hankintaperusteena.

Follow my blog with Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti