torstai 30. heinäkuuta 2015

Oi muru(piirakka)!

Käytiin siis mustikassa. Mies olisi varmaan tykännyt mustikkamaidosta, mutta minäpä otin ja leivoin kaikille piirakan, koska kyllä sen sydämeen käy tie myös murupiirakan kautta.


Minulla on yksi kaikkein paras omenapiirakan ohje, mutta se ei taivu muiden täytteiden pohjaksi kovin hyvin. Tämän murupiirakkaohjeen sen sijaan googlasin ("maailman paras raparperipiirakka", hihhei!), kun timpuri toi pihastaan raparperia, ja mietin, mihin sen upottaisin. Ohjeessa on paljon maitotuotteita, jotka pehmentävät herkullisesti raparperin lisäksi mitä tahansa hapahkoja marjoja. Ohjeessa on paljon myös kaikkea muuta, koska siitä tulee hyvin mehevä ja runsas pellillinen. Mustikoita ei ollut kuin puoli litraa, joten puolitin reseptin, mutta oma 26-senttinen pyöreä piirakkavuokani ei meinannut pystyä pitämään puolikastakaan sisällään. Tulevaisuudessa jatkan toimimalla pelleittäin.

Vaikka Onnen hetkiä paratiisissa -blogi oli minun ohjenuorani, olen tullut ymmärtämään, että sama resepti on kulkenut jo vuosikymmeniä somen beta-versiossa, eli ruutupaperille kauniilla käsialalla kirjoitettuna naishenkilöltä toiselle. Nytpä siirrän sen tähän omaan virtuaaliseen ruutuvihkooni kerätäkseni teiltä klikkauksia, koska tämä murupiirakka nyt kerta kaikkiaan on kaikkein paras ja mehevin. Et voilà, mes amies et mes amis:

Murupiirakka (yksi syvä uunipellillinen)

muruset: 
8dl vehnäjauhoa * 3dl sokeria * 2tl leivinjauhetta * 2tl soodaa * 2tl vaniljasokeria
250g voisulaa

pohja:
2/3 murusista * 2dl piimää * 1 muna

täyte:
1l mustikoita, raparperia, viinimarjoja, you name it
500g rahkaa * 2dl sokeria * 2 munaa * 3tl vaniljasokeria

pinnalle 1/3 murusista

1) Sekoita muruseoksen kuivat aineet ensin ja lisää sitten voisula. 2) Jaa kahteen kulhoon. 3) Lisää isompaan osaan piimä ja muna. 4) Levitä tämä seos pellille. 5) Kaada marjat tai parperit pohjan päälle. 6) Sekoita loput täytteen ainekset keskenään. 7) Anna mennä, siihen saman kasan päällimmäiseksi tämäkin. 8) Yhdessä kulhossa on vielä murusia, kippaa ne vielä nätisti koristeeksi pitkin piirakkaa. 9) Paista 175 Celsius-asteessa noin 45 minuuttia, rusketuksen aste kertoo valmiuden. 10) Paranee jäähtyessään.


Ja jos teet kuten minä tänään epähuomiossa, ja vihoviimeistä raparperipiirakkaa leipoessasi lisäät voisulan vain toiseen puoleen murumömmöä, minkä huomaat, kun jo vähän kohdassa 8 ihmettelet seoksen koostumusta, ja lopulta paistumisvaiheessa uuniin katsoessasi lopulta tajuat, saat ihan yhtä hyvää piirakkaa, jota vaan on törkeän vaikea laittaa mihinkään säilöön, koska tomuisuus. Tarjotessa voi vähän peitellä jälkiään vaniljakastikkeella tai jäätelöllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti