perjantai 24. lokakuuta 2014

--- Mellakka keskeytti tiedotustoiminnan ---

Eilen torstai-iltana noin puoli yhdentoista aikaan häiriintyi rauha Porin Päärnäisissä, myös Kuukkarina tunnetussa kaupunginosassa, sijaitsevassa täysihoitolassa. Mellakka kesti puolisentoista tuntia häiriten tärkeää blogitekstinluontisessiota. Alla tuore haastattelu koskien illan tapahtumia.

Täysihoitolan johtajatar rouva P., mistä mellakka sai alkunsa?

Organisaatiossamme on jo pidempään harkittu öisen huonepalvelun lakkauttamista, sillä näinä aikoina henkilöstöresursseja olisi jo syytä irrottaa päiväsaikaan tapahtuviin tehtäviin, kuten varainhankintaan, siistimiseen sekä turvallisiin kuljetuksiin. Kun täysihoitolan johtoportaasta puolet on nyt matkoilla ja syyslomaviikon vuoksi tehokkaan henkilökunnan määrää on voitu aamupuolelta vähentää, päätin nyt yksipuolisesti ilmoittaa asukkaille, ettei tarjoilua enää toteuteta yöaikaan.

Mitä tarkkaan ottaen tapahtui?

Mellakoitsija kävi normaalisti nukkumaan iltakahdeksan jälkeen, mitä seurasi muiden asukkaiden iltatoimet ja henkilökunnan siirtyminen ns. vapaalle. Puoli yhdeltätoista mellakoitsija heräsi vaatimaan tarjoilua, jolloin ilmoitin ehtojen muuttuneen: tuoretta luomumaitoa on nyt saatavilla enää päiväsaikaan, ja silloinkin hyvin harvakseltaan. Tätä seurasi kovaääninen protesti ja riehunta, jota jouduin rauhoittelemaan fyysisesti melko tiukoin ottein, tassuttamalla kylkiasentoista kapinallista sekä toisesta reidestä että yläselästä, katsekontaktia välttäen. Kun noin 45 minuutin huutamisen jälkeen asukas lopulta rauhoittui, erehdyin uhkaamaan hänen turvallisuuttaan nousemalla lähteäkseni hiukan liian aikaisin, jolloin jäin panttivangiksi: aina hereille säpsähdettyään asukas aloitti mekkaloinnin uudelleen, ja rauhoittelua oli jatkettava. Mellakoitsija uupui lopulta klo 0.05.

Mellakoitsija harjoittamassa kumouksellisia liikkeitä
Miksi luulette tilanteen kärjistyneen juuri nyt?

Yötarjoilu on itse asiassa jäänne vanhoilta ajoilta, ja sen lakkauttaminen on ollut keskusteluissa jo
puolisen vuotta. Päätös on kuitenkin vaatinut paitsi hyvää ajoitusta, myös kylmiä hermoja ja hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa. Esimerkiksi kesällä kovien helteiden aikaan en kerta kaikkiaan kyennyt kieltämään asukkaalta yöjuomia, sillä niitä vaatiessaan hän jo pelkällä huudollaan sai hien pintaan. Lisäksi herra johtajan unen tarve on mittava, ja meillä kaikilla on mukavampi olla, jos vain toinen meistä joutuu tekemään yötöitä. Tämän vuoksi ajoitin päätöksen tähän viikonloppuun, sillä osasin odottaa eilisenkaltaista reaktiota, ja koska herra R. ei nyt ole paikalla, metelöinnin aiheuttama kokonaistuska on pienempi.

Onko tilanne nyt rauhoittunut, vai uskotteko levottomuuksien jatkuvan vielä tulevinakin öinä? 

Itse asiassa uusia mellakkayrityksiä nousi vielä kahdelta ja viideltä, mutta vastarinta oli jo paljon vaisumpaa. Olen varautunut kokonaisuudessaan kolmeen tai neljään levottomampaan yöhön, mutta uskon taistelujen olevan ohi jo ensi yön jälkeen. Yötarjoilu on kuitenkin asiakkaan puolelta periaatekysymys ja saavutettu etu, josta ei haluttaisi luopua, vaikka käsittääkseni hänkin alkaa jo olla vähän väsynyt öiseen seurusteluun.

Kiitos haastattelusta, voimia jatkoon!

Kiitos teille!

Follow my blog with Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti