torstai 11. kesäkuuta 2015

Herrasväki, mitä pikkuleipiä!

Uusi keittiö, josta kyllä vielä tulee kuviakin, on vajaan kahden viikon käyttökokemuksen perusteella monella tavalla onnistunut: siellä on kiva hengailla, hyvä työskennellä, ja ennen kaikkea siellä tekee mieli alkaa kokkailemaan. Viimeiset päivät on kovasti sormet syyhynneet leipomishommiin, koska keksipurkin marie- ja digestiivikeksit vetävät viimeisiään, ja koska leipominen on kivaa eikä sitä ole tullut harrastettua vielä tässä osoitteessa.

Kun olin tänään ensin vaivannut pizzataikinan odottamaan iltaa ja sitten jättänyt jauhelihakastikkeen pöhisemään itseensä makua siihen asti, kun päiväunilta heräilijä antaisi meille muillekin merkin alkaa lounastamaan, oli tullut se hetki. Jotain sellaista, mitä tulisi kerralla monta, ja jotka periaatteessa säilyisivät aika pitkään (eli ei pullaa, koska se pitäisi syödä melko tuoreena, eikä pakastinta ole). Selasin Kotilieden Piparit ja pikkuleivät -vihkosta menneiltä vuosilta, ja löysin sieltä Herrasväen pikkuleipien ohjeen. Kaapin sisältö toki muokkasi reseptiä, mutta koska lopputulos oli hyvä, kirjaan muutellun ohjeen tähän.

150g voita * 75g kookosöljyä * 1 dl sokeria * 1 muna * 3,5dl vehnäjauhoja * 1dl perunajauhoja * 2tl vaniljasokeria * 1 tl leivinjauhetta * tomusokeria * hilloa tai jotain

1) Vaahdota sulatetut rasvat ja sokeri. 2) Vatkaa muna niiden joukkoon. 3) Sekoita mukaan keskenään sotketut kuivat aineet. 4) Kun taikinasta saa muovailtua köntin, siirrä se leivinpaperille tai silikonialustalle, kuten minä tein, ja kauli se tomusokerilla "jauhottaen" tasaiseksi, suunnilleen 3mm paksuksi levyksi. 5) Ole kärsivällinen. 6) Käytä vaikka snapsilasin suuta sopivan kokoisena muottina ja ota taikinasta pyöreitä paloja (minä sain niitä tästä reilun 60). 7) Paista 200 asteessa vajaa 10 minuuttia, eli ota pois uunista juuri, ennen kuin ottavat väriä. 8) Perinteisesti kahden paistetun pyörylän väliin laitetaan vadelmamarmeladia, mutta meillä oli vaan vattuhillopurkin pohjat, josta sipaisimme muutamaan, totesimme, että lemon curd sopisi myös hyvin, mutta että erittäin hyvin maistuvat ilman maustetta ja tomusokerointiakin.

Siellä paistuvat.
 Follow my blog with Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti