keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Kohta koululaisen rajat

Nyt sillä tuntuu olevan maailma auki. Jotain on kuitenkin tehty oikein kuluneina kuutena vuotena ja kymmenenä kuukautena, koska se ei kuitenkaan lähde koko maailmaa valloittamaan, vaan tuntuu itse tajuavan maantieteelliset rajat seikkailemiselleen.

Toki rajoja on aseteltu tässä koko lapsuuden ajan. Minusta on ollut hienoa ja tärkeää, että meillä on ollut mahdollisuus ensin kävellä ja sitten pyöräillä yhdessä omat kulmat läpi niin, että tiedän lapsen osaavan kulkea omassa maisemassaan. Ei tarvitse pelätä sen eksyvän parin sadan metrin päässä kotiportista. Neljä vuotta sitten käveltiin usein kotiin pikkutarhasta - matkaa oli ehkä puoli kilometriä - koska kiirettä ei enää siinä vaiheessa päivää ollut, eikä siis haitannut, jos kotimatkaan kului kolme varttia. Nyt se tunnistaa Kuukkarin ja Kymppärin kadut ja osaa kotiin ja kavereiden luo, ja kouluun, koska osasi samalle tontille eskariinkin. Olen itse niin monta kertaa nähnyt, että se osaa katsoa autot ja valita reitin, ettei minun tarvitse olla huolissani sen menemisistä.

Se saa mennä itsekseen lähipuistoihin ja kavereita hakemaan, kunhan sillä on puhelin mukana. Jos kaveri ei ole kotona, se soittaa meille, ja kertoo, mihin aikoo mennä seuraavaksi. Tottelee vastentahtoisesti, jos suunnitelma torpataan, ja tulee kotiin suunnilleen siinä ajassa, kuin voisi kuvitella sen tulevan. Jos joudutaan soittamaan perään, se vastaa puhelimeen, ja on yleensä jo aika lähellä kotia. Kävellen. Pyörällä se ei vielä saa liikkua yksin, ei pariin vuoteen, jos tämän hetkinen linja pitää.

Alun perin kuvittelin, että puhelin olisi ollut synttärilahja, mutta koska synttärit on vasta koulun alun jälkeen, oli ihan fiksua ottaa puolen vuoden förskotti. Olen aika tyytyväinen sen puhelutaitoihin: se osaa aloittaa puhelun ja vastata sellaiseen; tietää, että pitää varmistaa, kuka toisessa päässä on, jos soittaja ei esittele itseään tai numero ei ole tuttu; ei löpise turhia ja osaa lopettaa puhelun niin, ettei se tule vastapuolelle yllätyksenä. Harjoiteltavaa riittää vielä akun lataamisessa ja äänettömyyden ja äänellisyyden hallinnassa, mutta onneksi tässä on vielä pari kuukautta aikaa siihen, kun se saattaa olla yksin kotona vähän pidemmän aikaa ja koko homman täytyy olla hallinnassa.

Follow my blog with Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti