keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Lapset ja tulevaisuus

Mikä otsikko...

Äsken päiväkodin ovella vaihdettiin rouva L:n kanssa sananen siitä, miten luonto on hoitanut asiat näppärästi: kun äiti ei kuitenkaan ehdi kuntoilemaan, niin taaperoiden kanniskelu/työntely/raahaus kuitenkin aika hyvin kompensoi maksullisten kuntokeskusten tarjoamat hyödyt.

Vanhan talon vintistä löytyi paljon hyviä kirjoja. Tänä syksynä olen esimerkiksi lukenut ekaa kertaa (sattumalta syksyn teemaan niin hyvin sopivan) Nuoren tytön päiväkirjan ja Matkan maapallon keskipisteeseen. Nyt on menossa ainakin lähes satavuotias lääketieteellinen opus, jossa keskitytään täydelliseen avioliittoon ja perhesuunnitteluun. Sitä lukiessa olen vasta oikeasti ymmärtänyt, miten valtava merkitys ehkäisypillereillä on ollut maailman menoon!

Kun tässä lähipiirissä on vähän korvat auki, niin voi vetää johtopäätöksen, että syntyvistä lapsista aika suuri osa on kovasti ja pitkään toivottuja, ja näistä enemmistö vielä asiantuntijoiden avulla työstettyjä. Lapset, ja niiden mukanaan tuomana tämä yhteiskunnan kannalta vähän epäilyttävä elämä, joka johtaa perhevapaiden hillittömään käyttöön ja vanhempien alle 10-vuotiaan lapsen hoitamispäiviin, jolloin veronmaksajien rahoja tuhlataan moiseen vetelehtimiseen, eivät todellakaan ole enää mikään välttämätön paha, vaan ehtyvä luonnonvara.

Minusta nuoret aikuiset eivät pidä ajatusta vanhemmuudesta kovin trendikkäänä ja tavoittelun arvoisena. Ei teinin kuulukaan haluta elämäänsä vauvoja, mutta hormonien tasaannuttua parinkympin jälkeen ajatus niistä saisi kyllä alkaa jollain tavalla kutkuttamaan. Veronmaksajientekotalkoot! Älä totuttaudu leveään elämään liian nuorena, ettet ala pelkäämään, että lapset vievät mahdollisuutesi! Lapset ovat mahdollisuutesi!

Vaikka nyt Marja Hintikka ja kumppanit ovat antaneet kasvot ruuhkavuosille ja pikkulapsiperheiden kieltämättä monella tapaa masokistiselta vaikuttavalle elämälle, ja tekemällä numeron siitä, mitä tavallinen arki on, antavat vanhemmille kautta maan kaivattua vertaistukea, niin täytyy epäillä, etteivät aiheet kohderyhmän ulkopuolisia katsojia houkuttele.

Tätä ajatusta kun jatkaa sillä, että niin kunnianhimoisia ja fiksuja valintoja kuin esimerkiksi huumekoukkuun vieviä valintoja tekevilläkin äideillä on mahdollisuus käyttää tai olla käyttämättä ehkäisyä ja onnistua tai epäonnistua elämänhallinnassaan, niin auh. Tilanteeseen puuttuminen on vähän arveluttavaa: ylhäältä käsin sen määrääminen, kuka saa tehdä ja kuka kasvattaa lapsia vie nopeasti rotuhygienian alalle.

Sitä tässä vaan, että kyllä kakkavaipat ja univelka ovat täysin normaali ja kestettävissä oleva osa elämää. Ne edustaa sitä, mikä on tulevaisuus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti