tiistai 1. joulukuuta 2015

Keski-ikäinen vihainen nainen

Etninen:
  1. kansallinen, myös kansatieteellinenkansaaheimoa tai rotua koskeva
  2. muiden kuin länsimaiden kulttuuriin liittyvä
    etninen musiikkietninen ravintola
    (https://fi.wiktionary.org/wiki/etninen)
Osallistuin äsken, vuonna 2015, koulutukseen, jonka aiheena oli uhkaavan henkilön kohtaaminen. Melkein alkoi pelottaa, koska opiskelijan erilaiseen toimintaan ja siihen reagointiin kulutettiin suuri osa ajasta. Ymmärrän toki, että joukkoon mahtuu monenlaista. Minua on luokkahuoneessa heitetty nitojalla (tästä on niin monta vuotta, ettei mitään turvallisuuspoikkeama-käsitettäkään varmaan ollut vielä keksitty, joten ei, en täyttänyt lomaketta) ja yritetty laittaa käsirautoihin (olisi kuulemma ollut taikatemppu), mutta en silti halua asennoitua niin, että teini-ikäisen kohtaaminen sinänsä olisi uhkaava tilanne. Olisi töihin lähtö aamuisin aika tahmeaa. Mielummin pidän myös luokkahuoneen oven auki sille mahdollisuudelle, että nuorten ihmisten kanssa voi jopa olla hauskaa, sen sijaan, että varautuisin tietoisesti koko ajan pahimpaan.


Olen muuten ihan ammattini eettisten periaatteidenkin vuoksi totuttautunut ottamaan jokaisen yksilön vastaan ihmisenä, en juppihippipunkkarina, punaniskamaalaisena tai uusiutumisen unohtaneena turvallisuusalan kouluttajana. Oho. Välillä jälkikäteen saatan lipsauttaa jotain. Mutta että. Ihmisenä kun kohtaa vihaisen tai turhautuneen opiskelijan, niin se harvoin uhkaa, näin sanoo kokemus.

Koulutuksissa kaipaan aina konkretiaa. Kalvot osaan lukea itsekin, vaikken aina viitsi. On hyvä, että kouluttaja antaa konkreettisia esimerkkejä ja käy tärkeimmät asiat yhdessä läpi yleisön kanssa. Silloin niihin kiinnittää huomiota.

Kalvoon oli listattu asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun vuorovaikuttaa uhkailijan kanssa. Ihan siinä taparikollisuuden perässä oli listattuna

  • etninen tausta.

Kohta elävöitettiin kertomalla vilkkain elein esimerkki siitä, miten "ääri-islamilaistaustaisella henkilöllä voi aggression vallassa nousta esiin" sellaiset toimintatavat, jotka eivät meidän yhteiskunnassa päde, esimerkiksi naisten ja miesten välisen tasa-arvon suhteen.

Kehtasin sanoa ääneen, ettei sellaista kohtaa voi pitää näkyvillä kalvossa, jossa opetetaan oppilaitoksen työntekijöitä, joiden pitäisi kohdata jokainen opiskelija yksilönä eikä etnisen taustansa vuoksi silmätikkuna ja potentiaalisena uhkana.

Kyllä muuten maalla kasvaneet ja joskus kaupungissakin käyneet valkoiset tapakristityt miehet nopeasti hyssyttelivät typerän tytönheitukan hiljaiseksi. Ei se ymmärrä tosiasioita. Pysyköön lestissään hiljaa kun ei mistään mitään tajua; laulakoon ja leikkiköön siellä luokassaan kun kunnon ihmiset opettaa nuorisolle oikeita asioita. Saatana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti