lauantai 19. joulukuuta 2015

Minimutakakut ja muruks-män-trifle

Joulukuu on keittiössätouhuamiskuu.

Seitsemänvuotias ei enää halunnut vain auttaa, vaan tehdä ihan itte (déja entendu...). Lapsi etsi netistä reseptin, jota äiti ei saanut vilkaistakaan, mittasi ja sekoitti ja itse pyysi äitiä sekoittamaan lisää ja laittamaan kakun uuniin. (Tässä vaiheessa äiti vahingossa näki osoitteen.)

Ihanan tuoksuinen leipomus tuli uunista ulos. Äiti unohti kumota kakun vuoasta ajoissa. Kakku jumahti vuokaan. Äiti kaivoi kakkua ulos vuoasta toivoen, ettei pilaisi tyttärensä ylpeyden aihetta, mutta turhaan: muruiksi meni. Hyvässä seurassa kuitenkin todettiin, että pelkät murut olivat sellaisenaankin törkeän hyviä glögin kyytipoikana tai -tyttönä. Hyvä Veera! Samalla ideoitiin jatkojalostus, joka toteutettiin tämän päivän kahvipöydässä ja äidin huonon omantunnon sovittelutekona:


Muruks-män-trifle
kakkumuruja * kermavaahtoa (sokeria ei tarvinnut lisätä) * säilykehedelmiä

Keittiössä on käytetty myös toista sovellettua reseptiä sidosryhmien kiittämistarkoituksessa. Alkuperäisessä Kotivinkin ohjeessa oli hasselpähkinää ja ihan eri nimi, mutta minä nimesin nämä näin:

Minimutakakut

100g voita * 2 munaa * 2dl sokeria * puolikas putkilo saksalaisen kaupan appelsiiniesanssia * 1,5dl vehnäjauhoja * 0,5dl kaakaojauhetta * 1tl leivinjauhetta * 1dl kookoshiutaleita 

1) Sulatin voin. 2) Yritin muistaa vatkata munan ja sokerin vaahdoksi ennen kuin lisäisin sulaneen voin, mutta vaikka en muistanut, hyvä tuli silti. 3) Lisäsin esanssi. 4) Sekoitin loput aineet ensin keskenään ja sitten tasaisesti muna-sokeri-rasva-esanssi-seoksen kanssa. 5) Kaadoin taikinan ehkä suunnilleen 20cm x 15cm -kokoiseen vuokaan suunnilleen sentin paksuiseksi kerrokseksi. 6) Laitoin vuoan 150-asteiseen uuniin, katsoin paistosta suositellun 15 minuutin jälkeen ja totesin, että annan olla vielä puolisen tuntia. 7) Annoin taikinan jäähtyä ja leikkasin sen sitten suunnilleen 2cm x 2cm -kokoisiksi palasiksi - ja sisus oli pitkästä paistoajasta huolimatta ihanan pehmeän tahmaista! 8) Sijoitin palasia paperipusseihin, kaadoin päälle tomusokeria, suljin pussin ja ravistin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti