perjantai 9. tammikuuta 2015

Trendinenä: nousussa sivistys ja suvaitsevaisuus

Jokainen meistä rakentaa oman
 maailmansa omista legoistaan, mutta
toisten rakennelmia seuraamalla voi
 onnistua paremmin kuin vain omaa kasaa
 tuijottamalla. 
Olen filologi ja saan symbolifunktion lisäksi kiksini semantiikasta (kielitieteen alue, joka keskittyy kielen ja sen osien merkityksiin). Olen myös sosiaalipsykologi ja keskityin amispoikien ja -tyttöjen - teitä mahdollisesti yllättävästi suhteellisen suositulla - valinnaisen psykologian kurssilla hyvin paljon filosofian ja etiikan rajoja laahaillen siihen, miten maailma (eli oikeastaan yksilöiden käsitys maailmasta) rakentuu pitkälti sosiaalisen (ihmisten välisten) kanssakäymisen ja semantiikan (katso yllä) varaan: jos - ja kun - joku sanoo jotain tarpeeksi vakuuttavasti, suurin osa ihmisistä uskoo, että näin se on. Inhimillisesti (ihmisyyteen perustavanlaatuisesti liittyvästi) katsoen usein varsin harmillista on kuitenkin se, että tämä sosiaalinen konstruktio (ihmiseltä toiselle sanojen ja tunteiden kautta välittynyt rakennelma), on jokaisella erilainen, mikä johtuu siitä, että meillä jokaisella on takanamme aivan erilainen kokoelma kokemuksia elämästä. Sitä ei voi saattaa yhtenäiseksi edes peruskoulu (ja yhteinen ja pakollinen esiopetus), vaikka ajatus oli tavallaan kaunis ja lähes toimiva
vielä 30 vuotta sitten.

Toinen tavallaan kaunis ja vielä 30 vuotta sitten lähes toimiva ajatus oli Neuvostoliitto, joka parikymmentä vuotta sitten poksahdettuaan taisi imeytyä samaan mustaan aukkoon kuin käsittääkseni aiemmin enemmänkin julkisessa puheessa käytetyt käsitteet sivistys ja suvaitsevaisuus. Palaan näihin kohta.

Vahvasti pelkistäen uskonnot ovat saaneet alkunsa ihmisen halusta ymmärtää maailmassa niitä asioita, joita ei voi kädellä koskea (suomen kielen sanan käsittää alkuperäinen merkitys; myös etymologia, eli kielitieteen alue, joka tutkii sanojen alkuperää, on mielettömän jännittävää!), ja koska varsinkin muinoin tieteellinen tutkimus on ollut perin haastavaa, Platonin määritelmä tiedosta (hyvin perusteltu tosi uskomus) sopii aika hyvin myös uskontoon. Uskonnot ovat myös oman kulttuurinsa kokoelma terveys- ja käytösohjeita! Nämä todet uskomukset ovat siirtyneet suullisena perimätietona (puhuttuina kertomuksina) ihmiseltä toiselle, ja saaneet luonnollisesti lisäväriä ja uusia ulottuvuuksia kunkin kertojan oman maailmankuvan ja kokemusten myötä. Siksi Lähi-idässä kehittynyt uskomustokin on saanut pari mullistavaa ja yleisesti hyväksyttyä päivitystä, jotka eivät kuitenkaan kaikkien käyttäjien mielestä ole korvanneet alkuperäistä tarpeeksi hyvin. Kaukoidässä erilaisten tosien uskomusten rinnakkaiselo on jollakin tavalla hyväksytty paremmin, ja niiden maailmaa selittävää ydintä ei yleensä ole sotkettu poliittiseen retoriikkaan (yhteisten asioiden hoitamista koskevaan tahallisen taidokkaaseen puheeseen).

Sivistys ei ole ollut hetkeen suuresti muodissa eikä mediassa. Sivistys tarkoittaa tiedon ja ajattelun kehittyneisyyttä ja laajuutta, jota ennen vanhaan pidettiin itsestään selvänä arvona ("käsitys tavoiteltavasta ja haluttavasta fyysisestä tai abstraktista objektista tai asiantilasta", Wikipedia 9.1.2015 10.05 http://fi.wikipedia.org/wiki/Arvo), kenties niin itsestään selvänä, että sen tietoinen vaaliminen lopetettiin, ja oletettiin virheellisesti, että jokaisen ihmisen lähtökohdat ja tähtäimet olisivat samat (olisi samat legot aloituspaketissa). Ennen vanhaan oli selvää, että jokaisen ihmisen pitäisi ottaa haltuunsa tietyt tiedot ja tulla kasvatetuksi tiettyyn suuntaan, jotta yhteisössä ja yhdessä eläminen olisi mahdollista.

Nyt elämme superhumanistisessa todellisuudessa, jossa jokainen saa päättä itse, ketä seuraa ja millä medialla (välineellä), eikä kukaan enää ymmärrä, että ihan jokaisella, eikä pelkästään yksilöllisesti minulla, olisi oikeus tulla kohdatuksi ihan omana itsenään ja edes osin omilla ehdoillaan, eikä täysin jonkun toisen ehdoilla. Tämä olisi suvaitsevaisuutta: sitä, että pystyttäisiin kohtaamaan toinen ja elämään sen kanssa, vaikkei ehkä hyväksyttäisi sitä ihan kokonaan.

Ennustan sivistyksen ja suvaitsevaisuuden nousua. Tämä tuore alkuräjähdys taisi vihdoin tapahtua tarpeeksi lähellä vahvistaakseen heikkoja signaaleja.

Follow my blog with Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti