sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Julki-imettäjän vaatekaappi

Hei sinä, joka loppuraskaudessasi pähkäilet lukemattomia asioita, mukaan lukien sitä, mitä ihmettä voit pukea päällesi, kun pitäisi samaan aikaan näyttää säädylliseltä, joskus jopa tyylikkäältä, ja kuitenkin päästä paljastelemaan maitorauhasia helposti ja nopeasti aina, kun henkilökohtainen nahkatakiaisesi sitä vaatii. Tää on sulle.

Julkinen imettäminen ei ole niinkään hippeyskysymys, vaan mielenterveys- ja vaatetuskysymys. Hippeyskysymys se on sikäli, että imettäminen on ihmiseläimelle luontainen tapa ruokkia jälkikasvunsa, ja siksi normaali osa elämää. Mielenterveyskysymys se on sikäli, että jos ihmisellä on sisäinen tarve osallistua erilaiseen sosiaaliseen kanssakäymiseen ja yhteiskunnalliseen elämään kotinsa ulkopuolella, hänen pitäisi sitä voida toteuttaa pienen lapsen ruokintamenetelmään katsomatta. Tämän vuoksi kannattaa ottaa haltuun useampia imetysasentoja: mukava makuuasento jää ottamatta esimerkiksi kahvilassa. Jos ujous estää imettämisen yleisillä paikoilla, on onneksi olemassa vaihtoehtoja, kuten pulloruokinta tai yleisen vessan pöntönkannellä kykkiminen vauva sylissä. Jos olet laiska etkä erityisemmin pidä yleisistä vessoista, julkinen imettäminen on vain ja ainoastaan vaatetuskysymys.

Esittelen tässä omalla kohdallani toimiviksi havaitsemiani ratkaisuja. Ne eivät ehkä sovi kenellekään muulle, mutta toimivat kenties joka tapauksessa inspiraation lähteenä.

Paidat

Selvisin vuoden verran käytännössä viidellä yläosalla. En uskaltanut lähteä hulluttelemaan ja ostamaan isoa kasaa vaatteita imetystä silmällä pitäen, koska en ollut varma, onnistuisiko koko homma edes.

Ensimmäinen toppi oli ohutta ja joustavaa trikooneulosta ja niin pitkä, että se meni täydestä jo raskausaikana, siinä oli paksut siniset ja valkoiset raidat ja klipsut ohuissa valkoisissa olkaimissa. Rintojen alle jäi ikään kuin kankainen hylly, joka samalla vuorasi kriittiset paikat niin, ettei esimerkiksi maitotahrat tai väärän väriset rintsikat heti hypänneet silmille.

Toinen hihaton toppi oli paksumpaa trikoota, ja sen ohuet punaiset, keltaiset, ruskeat ja valkoiset raidat saivat sen sopimaan yllättävän monen muun vaatteen kanssa. Olennaista oli edessä olevat napit, jotka suljettuina nostivat kaula-aukon säädylliselle tasolle.

Käytössä oli myös ohut, musta, pitkähihainen ja nappilistallinen paita, jonka napit olivat sen verran ärsyttävät, että pidin sen alla aina tiettyjä neutraalin näköisiä imetysliivejä.

Toinen pitkähihainen paita, sekin musta, oli näppärästi leikattu niin, että kuvassa näkyvä kolmio toimi näkyvyyden rajoittajana, mutta kovin runsaan poven kanssa rajoitetta olisi kyllä ollut liikaa toimivuuden kannalta.

Näppäristä leikkauksista paras oli kuitenkin tässä hihattomassa paidassa, joka näyttää olevan edestä vain tosi laskostettu. Tosiasiassa laskosten keskellä on aukko, jonka takana on ylhäältä ja alhaalta kiinnitetty kangaspaneeli, ja jonka sivuitse vauva pääsee hörpylle. Löysät laskokset toimivat myös tosi hyvin näkösuojana!

Näiden luottopaitojen lisäksi myös ihan tavallinen valkoinen paitapusero, hihat rullalla ja napit melko alas avoimina, toimi hätävarana, mutta joustavat materiaalit ovat kyllä ihan ykkösiä tässäkin elämäntilanteessa.

Yöpaitana kävisi varmaan mikä vaan maitotahroja kestävä vanha teepaita, mutta kun muutenkin varsinkin ekoina kuukausina oli aika homssuinen olo, niin oli mieltä ylentävää, että käytössä oli jotain kivempaa. Nappilistat, "hyllyt" ja joustavat ja avarat kaula-aukot ovat taas kova juttu. Panostin kuitenkin vielä tähän yhteen kaunokaiseen, joka oli niin laadukas, että se päällä kehtasi haahuilla kotona ja avata ovenkin jos joku sattui tupsahtamaan kahville. Tässä yöpaidassa on sekä hylly että klipsut, ja sen verran leveät olkaimet, että ne pysyvät nukkuessa hyvin paikallaan. Tästä seuraavasta mainonnasta en saa kuin itselleni hyvän mielen, mutta kehotan vakavasti tutustumaan saman valmistajan tuotteisiin! Valikoimaa löytyy joka makuun.

Päällimmäiset kerrokset

Kun Suomessa ollaan, kahdella pitkähihaisella ei pitkälle pötkitä. Jakauma on kuitenkin tarkoituksellinen, koska imetysaika on neuletakkien ja huivien kulta-aikaa! Mikä parasta, niitä varmasti löytyy kaapista jo ennestään, eikä ole pakko lähteä törsäilemään - ellei halua... Ja ainahan olisi ihana saada lahjaksi joku superihana isohko huivi, joka olisi paitsi käytännöllinen näkösuojana, myös aikanaan muisto vauva-ajasta.

Grunge- ja paulihanhiniemimieliset kerrostavat tietenkin flanellipaidoilla, countryhenkiset farkkupaidoilla, ja jos huivi unohtui, sen voi toki korvata harsoliinalla, jonka olet muistanut pakata hoitolaukkuun.

Alemmat kerrokset

Pesukone pyörii tämän vuoden aikana joka tapauksessa tiuhaan tahtiin, joten alusvaatteetkin kiertävät nopeasti. Ilman imetysliivejä pärjää, mutta minusta ne ovat niin näppärät, että kierrätin kaksia mustia ja kaksia vaaleita läpi koko vuoden. Kaaritukia ei suositella raskausaikanakaan, etteivät ne paina maitorauhasia, mutta fyysisen mukavuuden lisäksi on tietysti kiva, että rintsikat voi pestä koneessa tarvitsematta jännätä, repiikö linkous kaarituet irti.

Asusteet

1) Litran vesipullo. Imetys janottaa. Hyvän pullon korkin saa auki yhdellä kädellä.
2) Hoitolaukku. Ekalla kerralla protestoin, enkä hankkinut. Nyt tiesin paremmin. Ihana laukku toimii moraalinnostattajana ja sitä kehtaa pitää mukana missä vaan. Koska et kuitenkaan muista mitään, on paljon kätevämpää pitää laukussa koko ajan kaikki tarvittava kuin yrittää aina ulos lähtiessä miettiä, mitä ehkä tulee tarvitsemaan. Ja mitä tarvitaan? Muutama vaippa, harso, varavaatetta, varatutti, puhdistuspyyhkeitä, nenäliinoja, huulirasva, vesipullo, lompakko, avaimet. Aikanaan myös ruokapurkki, ruokalappu ja lusikka.

Follow my blog with Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti