Viikonloppureissupakkaaminen ansaitsee oman tekstinsä, koska viimeisinkin onnistui omalla kohdallani täydellisesti. Oikein hyrisen tyytyväisyydestä, kun sitä ajattelen. Haluatko tietää, mitä tarvitaan, kun äiti ja 1- ja 6-vuotiaat tyttäret matkustavat mahdollisimman kevyesti?
Olen etäparisuhdeajasta asti noudattanut pakkauspolitiikkaa, joka sallii vain ehdottomasti tärkeät ja olennaiset asiat sen sijaan, että yrittäisi ottaa huomioon kaikki mahdolliset fiilikset ja niiden mukanaan tuomat tarpeet pukeutua esimerkiksi eri väreihin. Ei. Jos jotain ei ole mukana, sitä ei tarvita. Lisäksi mainittu pakkauspolitiikka kannustaa opettelemaan tavoille, jotka mahdollistavat ehdottoman tärkeiden ja olennaisten asioiden minimoinnin, toisin sanoen homssuisuuskestävyyttä glamourkissuuden sijaan. Sori. Kaikkea ei voi saada. Sen sijaan pienet pakaasit helpottavat nopeita liikkeitä ja suunnitelmien muutoksia, eivätkä vaadi kantajia tai paljon tilaa. Olen vapaa kulkemaan omia polkujani omaan tahtiini.
Paitsi että lapset kyllä vähän rajoittavat sinkoilua.
Neljän päivän mittaiselle Norjan-reissulle aioin aluksi ottaa mukaan sallitun käsimatkatavaran per nenä, pienen "läppäri-/käsilaukun", sekä kevyet matkarattaat.
Matkarattaat hyvillä turvavöillä ovat ehdottoman tärkeät, kun mukana on sen ikäinen lapsi, joka vielä käyttäytyy arvaamattomasti energiankäyttönsä suhteen, eli tempautuu liikkeeseen ja/tai väsyy liikuntakyvyttömäksi liikkeelläoloaikana. Niiden ottaminen lennolle on kuitenkin ongelmallista sikäli, ettei niiden saaminen matkustamoon ole varsinkaan nykypäivänä millään muotoa varmaa, vaikka lentoyhtiöiden tiedotteet olisivat kuinka rohkaisevia. Lisäksi, jos ja kun matkarattaat menevät ruumaan, ne käsitellään erikoismatkatavarana, joka on pakattava pussiin, jonka joko saa tai ei saa lentokentän tiskiltä, eli joko joudut tai et joudu ostamaan tai vuokraamaan kuljetuspussin joko etu- tai jälkikäteen. Aivan liikaa epävarmuus- eli hidastetekijöitä. Kun matkarattaat sisältävä pussi on saatu lentokoneen ruuman kautta kohdelentokentälle, ne täytyy hakea erikoismatkatavaroille osoitetulta matkatavarahihnalta, joka suurella todennäköisyydellä on ihan eri paikassa, kuin oman lentosi selvästi osoitettu matkatavarahihna tai aulan sisään- tai uloskäynti. Tämähän ei haittaa, jos ei ole kiire tai hinku ulos kentältä, tai mukana sitä lasta, joka pitäisi saada turvallisesti vyötettyä niihin matkarattaisiin, jottei se odottelun aikana mene hukkaan, tai vastaavaa.
Jätin siis matkarattaat kotiin ja varmistin etukäteen, että kohteessa saisi sellaiset tarvittaessa lainaksi.
Sallitun käsimatkatavaran koko vaihtelee lentoyhtiöittäin, ja mitä halvempi lento, sitä vähemmän tilaa koneessa, eli sitä pienempi maksimikoko. Kannattaa siis itse tarkastaa etukäteen. Joskus vuosia sitten kentillä oli vielä semmoisia laatikoita, joihin sai tunkea laukkunsa ja katsoa, mahtuuko se koneessa mihinkään. Hetkeen en ole niitä enää huomannut. Oli niitä tai ei, olisi ihan yhtä ikävää huomata pakanneensa liikaa kamaa mukaan, tapahtuu se terminaalin puolella puoli tuntia ennen koneeseen siirtymistä tai lentokoneen sisällä.
Alle kaksivuotias istuu lennon ajan huoltajan sylissä aivan turhan helposti avautuvalla eli lähinnä symbolisella turvavyöllä kiinnitettynä. Tajusin tämän onneksi etukäteen ja ymmärsin, että olisi typerää ottaa mukaan useampia kuin kaksi laukkua, sillä vaikka kuusivuotias kyllä kantaa omansa itse, minulla ei ole hindulaisen jumalolennon raajamäärää, jolla pidellä koneeseen saapuessa tai sieltä lähtiessä sekä pikkulasta että useita laukkuja. Niinpä siis jätin suosiolla "läppäri-/käsilaukun" kotiin. Hyvä idea olisi pakata mukaan lentoeväitä, kosteuspyyhkeitä ja muuta pientä tarvittavaa varten (kenties nousuja ja laskuja ajatellen vetoketjullinen) kangaskassi tai vastaava, jonka voisi ottaa isosta kassista jalkoihin. Ison kassin voisi sitten nostaa ylähyllylle, jolloin jalkatilaa jäisi enemmän. Eri asia on, miten saat nostomanööverin suoritettua puolitoistavuotias kainalossa, kun kaikki muutkin haluavat istumaan tai ulos samaan aikaan.
Mutta mitä siis niihin kahteen laukkuun pakattiin? Onneksi on kesä!
Kuusivuotiaalle: puhtaat alusvaatteet per päivä plus varalle yhdet, yhdet sukat, kaksi vaihtoyläosaa, kaksi vaihtoalaosaa, uikkarit, lämmin pitkähihainen ilmastointia ja iltoja varten, rajallinen määrä tekemistä (tehtäväkirja & kynät - semmoinen monivärikuulakärkikynä on ollut ihan superjuttu, koska kaikki värit ovat samassa kynässä eivätkä mene hukkaan eikä tarvi terottaa!), hammasharja, hiusharja, oma vesipullo, eväsvastaavan ominaisuudessa kaikille rusinoita ja hedelmäsosetta siinä mahdollisimman epäekologisesti pakatussa tuubimaisessa muodossa, josta sen voi imaista, eikä tarvi lusikkaa.
Äidille ja yksivuotiaalle: äidille vastaava määrä vaatetta kuin kuusivuotiaalle sekä omat hygienia- ja meikkituotteet, nestemäiset valmiiksi meikkipussin sisään uudelleensuljettavaan muovipussiin pakattuna; yksivuotiaalle viisi kertakäyttövaippaa per päivä (lopulta jäi vain kaksi ylimääräistä!), mukaan lukien pari uimavaippaa; vaihtopaita ja vaihtohousut per päivä, sen verran sävy sävyyn, että jos näkyvää likaa ei ole kuin jommassa kummassa, puhtaan vaatteen voi tuskatta pukea seuraavanakin päivänä, jolloin mahdollista kriisitilannetta varten säästyy puhdasta; kosteuspyyhkeitä (pienin löytämäni paketti tuli vaippafirman pistekaupasta, 500kpl:n säästöpakkaus ei olisi mahtunut mukaan), tutti, ruokalappukin olisi mahtunut mutten tajunnut ottaa mukaan, mitä kadun; purkkaa, laturi, lompakko, puhelin, passit. Matka-asiakirjoja ei olisi tarvinnut printata mukaan, mutta niistä tuli turvallinen olo. Oikeasti olisi riittänyt paperilappu, jossa on aikataulut, lentojen numerot ja varauskoodit. Kyllähän ne löytyisi sähköisinäkin, mutta että jos akku loppuu tai puhelin tilttaa tai jotain muuta epätodennäköistä.
Kuusivuotiaalla oli vanha koululaukku, äidillä byStroom-hoitolaukku. Tanskalaiset osaa nämä jutut. Aion käyttää laukkua vielä vuosia, sittenkin, kun vauva on kasvanut oikein isoksi.
Follow my blog with Bloglovin
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti